Velfærdsillusionen | Samfundslitteratur

Søgefelt

Content section

search Kig i bogen

Velfærdsillusionen

Om et samfund i krise

Lyt til Velfærdsillusionen

Her kan du købe Velfærdsillusionen som lydbog: https://www.saxo.com/dk/velfaerdsillusionen_nick-allentoft_lydbog-download_9788797145906

Danmark bliver hyldet verden over som et mønstersamfund. Et trygt og velstående samfund, som sikrer lige vilkår for alle og tager hånd om dem, der snubler. Det er en model, som over...

Læs mere

Lyt til Velfærdsillusionen

Her kan du købe Velfærdsillusionen som lydbog: https://www.saxo.com/dk/velfaerdsillusionen_nick-allentoft_lydbog-download_9788797145906

Danmark bliver hyldet verden over som et mønstersamfund. Et trygt og velstående samfund, som sikrer lige vilkår for alle og tager hånd om dem, der snubler. Det er en model, som over årtier har samlet bred opbakning blandt danskerne. Den model er nu truet indefra.

I Velfærdsillusionen. Om et samfund i krise viser Nick Allentoft med tal, undersøgelser og statistikker, hvordan velfærdssamfundet slet ikke leverer, hvad vi tror og ønsker. Han tegner et billede af et mønstersamfund præget af kaos, lappeløsninger og udfordringer i et sådant omfang, at forestillingen om det trygge velfærdssamfund fremstår som en illusion.

Stadig flere borgere oplever sig udsatte, marginaliserede og ladt i stikken i en grad, så nogle vælger at tage deres eget liv, mens andre mobiliserer sig i vrede mod en fælles fjende; den velfærdsstat, som skulle hjælpe dem. I bogen møder vi frustrerede borgere, der ikke kan få den hjælp, de har brug for, men også desillusionerede medarbejdere, der ikke kan levere den hjælp, borgerne har brug for, resignerede ledere og rådvilde politikere, der styrer efter økonomiske måltal uden at vide, om det gavner borgerne.

Bogen rummer en tankevækkende diagnose af de skjulte kriser, som utæmmet risikerer at føre til et opgør med det velfærdssamfund, som det store flertal ønsker og tror, at vi har, og som de betaler til med et af verdens højeste skattetryk.

Det står klart, at der er behov for at nytænke den danske velfærdsmodel, hvis den skal bestå.

__________

Tre gensidigt forstærkende kriser skaber velfærdsillusionen:

Socialkrisen: Socialt udsatte borgere i behov for hjælp har stadig vanskeligere ved at få den, ikke mindst takket være et uoverskueligt regelværk og administrativt kontrolregime, hvis mål er at tilfredsstille måltal og budgetter, ikke menneskelig trivsel og tryghed.

Ledelseskrisen: Offentlige ledere resignerer og opgiver at lede medarbejderne for at løse velfærdens kerneopgaver til fordel for at administrere et voksende antal regler og rapportere om processer, uanset om resultatet af dem virker for borgerne eller ej.

Demokratikrisen: Politikere fravælger vanskelige løsninger på den administrative kompleksitet, som kvæler velfærden, og fokuserer på planer, der gavner udvalgte vælgergrupper, uanset om de virker eller ej, hvilket svækker vælgernes tillid til demokratiet.

Fælles for de tre kriser er, at de styrker en voksende bureaukratisk velfærdsstat, hvor systemer er vigtigere end mennesker. Perspektivet er, at bristede illusioner fører til opgør med og afvikling af det velfærdssamfund, som det store flertal ønsker, tror, vi har, og betaler til.

Forlag: Samfundslitteratur
Sprog: Dansk
Skjul beskrivelse

Køb bogen

Bog (Softcover m. flapper)
1. udgave (2018), 
325 sider
Vejl. Pris
150,-
ISBN 9788759331583
E-bog (VitalSource Bookshelf)
1. udgave (2018), 
325 sider
Vejl. Pris
129,-
ISBN 9788759332498

Anmeldelser

Underviser

"Glimrende bog som tager temperaturen på vores højtbesungne velfærdssamfund og giver en nedslående diagnose (...) Velfærdsstaten er den store fortælling om Danmark, men dette velunderbyggede værk sætter en fed streg under, at vores model trænger til et seriøst serviceeftersyn, hvis den skal bevares. Allentoft har blik for de store linjer, men inddrager også eksempler fra frustrerede borgere... Læs mere

Underviser

"Glimrende bog som tager temperaturen på vores højtbesungne velfærdssamfund og giver en nedslående diagnose (...) Velfærdsstaten er den store fortælling om Danmark, men dette velunderbyggede værk sætter en fed streg under, at vores model trænger til et seriøst serviceeftersyn, hvis den skal bevares. Allentoft har blik for de store linjer, men inddrager også eksempler fra frustrerede borgere og ansatte, hvilket fungerer rigtig godt. Et vægtigt og overbevisende indlæg i debatten om velfærdssamfundet" - Thomas Ry Andersen, Lektørudtalelse

Skjul beskrivelse
Medier

"Læs mere

Medier

"Velfærdsillusionen er en tankevækkende bog, der minder alle os forblændede velfærdsforkæmpere om at aldrig at slippe systemkritikken (...)

Bogen er pligtlæsningfor enhver politiker og meningsdanner, som drømmer om at bidrage til et bedre velfærdssamfund (...)

Velfærdsillusionen leverer varen som debatbog i sin analyse af velfærdssamfundet nuværende problemer." - Jens Jonatan Steen, PioPio

"Glimrende bog som tager temperaturen på vores højtbesungne velfærdssamfund og giver en nedslående diagnose (...)

Velfærdsstaten er den store fortælling om Danmark, men dette velunderbyggede værk sætter en fed streg under, at vores model trænger til et seriøst serviceeftersyn, hvis den skal bevares.

Allentoft har blik for de store linjer, men inddrager også eksempler fra frustrerede borgere og ansatte, hvilket fungerer rigtig godt. Et vægtigt og overbevisende indlæg i debatten om velfærdssamfundet" - Thomas Ry Andersen, Lektørudtalelse

"Nick Allentofts engagement og lyst til at forbedre velfærdssamfundet var tydelig dengang - og er det stadig. Bogen "Velfærdsillusionen" er det seneste eksempel. Tak for engagementet og tillykke med bogen." - Frederiksborg Amst Avis, Furesø Kommunes borgmester Ole Bondo Christensen 

Skjul beskrivelse

Yderligere information

NB: For en mere udførlig indholdsfortegnelse, vælg 'Kig i bogen' herover.

Forord 9

Kapitel 1
Introduktion 11

Kapitel 2
Velfærdsstatens moderne udvikling 29

SOCIALKRISEN 61

Kapitel 3
Den gode samfundsborger 63

Kapitel 4
Velfærdsstaten øger utrygheden 75

LEDELSESKRISEN 135

Kapitel 5
Støjkonsulenten, der fik en chef fra rotteafdelingen 137

Kapitel 6
Ledelsesrum, styring, kompleksitet og bureaukrati 151

DEMOKRATIKRISEN 189

Kapitel 7
En vision for Danmark 191

Kapitel 8
Vores samfundssystem vakler 203 

Kapitel 9
Revitalisering af velfærdssamfundet 253

Efterskrift 273

Tak 277

Noter 279

Sidebar section

Pensumeksemplarer ikke til rådighed

Det er ikke muligt at anmode om pensumeksemplarer af denne titel.

Læs mere om vores betingelser

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Henrik Schjerning på hs@samfundslitteratur.dk.