Kampe om virkeligheden | Samfundslitteratur

Search form

Content section

search Kig i bogen

Kampe om virkeligheden

Tendenser i dansk prosa 1990-2010

En dansk litteraturhistorie én miniature som fortæller i seks kapitler om nogle af de vigtigste kampe, der har præget dansk kultur i nyere tid. Erik Svendsen viser, hvordan litteraturen er i tæt samspil med den samfundsmæssige udvikling, og hvordan den kan udvide vores virkelighedsforståelse.

Nogle kampe har primært udspillet sig i den...

Read more

En dansk litteraturhistorie én miniature som fortæller i seks kapitler om nogle af de vigtigste kampe, der har præget dansk kultur i nyere tid. Erik Svendsen viser, hvordan litteraturen er i tæt samspil med den samfundsmæssige udvikling, og hvordan den kan udvide vores virkelighedsforståelse.

Nogle kampe har primært udspillet sig i den kunstneriske arena, mens andre viser hvordan samfundsproblemer får litterær form. Der er kapitler om, hvordan biopolitik og eksklusion af marginaleksistenser praktiseres af selv intellektuelle, om hvordan middelklassetilværelsen rummer sine skyggesider, og om hvordan autofiktiv biografisme kan være mere end selvpromovering.

Der er kapitler, som afliver myten om henholdsvis den litterære minimalisme i starten af 90'erne og hjemstavnsdigtningen i udgangen af 00 erne, og der er et kapitel om den sammensatte realisme, som vandt frem i anden halvdel af 90'erne.

Kampe om virkeligheden. Tendenser i dansk prosa 1990-2010 rummer blandt andet analyser af værker af Helle Helle, Christina Hesselholdt, Bent Vinn Nielsen, Jan Sonnergaard, Kim Leine, Kristian Ditlev Jensen, Morten Sabroe, Jens Chr. Grøndahl, Jens Smærup Sørensen, Solvej Balle, Carsten Jensen og Naja Marie Aidt.

Publisher: Samfundslitteratur
Language: Dansk
Illustrated: Yes
Read less

Buy the book

Bog (Softcover)
1. Edition (2015), 
320 pages
Price
70,-
ISBN 9788759313879
E-bog (VitalSource Bookshelf)
1. Edition (2015), 
320 pages
Price
249,-
ISBN 9788759321461

Reviews

Teacher

"Bogen er i allerhøjeste grad velegnet. Eksempelvis er kapitlet om minimalisme ret banebrydende i sin problematisering af brugen af begrebet minimalisme på litteratur. Kapitlerne som inddrager Agamben og Foucault i arbejdet med Aidts novellesamling kaster lys over teksternes rækkevidde og tænkning. Læsningen har utvivlsomt bidraget til undervisningen i bl.a.... Read more

Teacher

"Bogen er i allerhøjeste grad velegnet. Eksempelvis er kapitlet om minimalisme ret banebrydende i sin problematisering af brugen af begrebet minimalisme på litteratur. Kapitlerne som inddrager Agamben og Foucault i arbejdet med Aidts novellesamling kaster lys over teksternes rækkevidde og tænkning. Læsningen har utvivlsomt bidraget til undervisningen i bl.a. Aidts og Helle Helles værker." Helle Lykkeberg Laursen, ekstern lektor, RUC

Read less
Press

"Erik Svendsen har et fint blik for, hvordan forfatterne sprænger de gængse genrer i deres beskrivelse af den historiske og aktuelle virkelighed.

... Read more
Press

"Erik Svendsen har et fint blik for, hvordan forfatterne sprænger de gængse genrer i deres beskrivelse af den historiske og aktuelle virkelighed.

Ja, kapitlet om den litteratur, der ligner hjemstavnsdigtning, er bogens suverænt bedste, fordi Erik Svendsen med et historisk dybdeperspektiv viser, at en sådan aldrig har eksisteret som nostalgisk fænomen, at den sandeste hjemstavnsdigtning er den, som sprænger stedets grænser med en udlængsel hinsides horisonten, som Jensens store roman "Vi, de druknede". (...)

Hans nye bog kan i den henseende ses som en alternativ litteraturhistorie, og som sådan har den både kvalitet og relevans og kan fungere som inspiration for alle dem, som interesserer sig for dansk samtidslitteratur og/ eller underviser i den."

Henrik Wivel, Jyllands-Posten

Read less

Aditional information

NB: For en mere udførlig indholdsfortegnelse, vælg 'Kig i bogen' herover.

Forord 9

1. Minimalisme som litteratur? 13

I: Minimal Art en længere forhistorie fra 1960 erne 15

II: Minimalisten og det fremmede 24

III: Rekapitulering 51

2. Den sidste rigtige arbejdsmand og andre groteske forekomster. Realisme hos Bent Vinn Nielsen og Jan Sonnergaard 59

I: Realisme en historisk foranderlig evergreen 59

II: Realismens visioner 77

III: Rekapitulering 111

3. Blind kærlighed. Jens Chr. Grøndahls Lucca og det rene forholds skyggesider 117

4. Man gjorde et barn fortræd. Selvbiografiske tekster mellem det traumatiske og selvpromoverende .147

I: Autofiktion og andre forviklinger 148

II: Traumets evighed 153

III: Vidnesbyrdets mørke 167

5. Det, der lignede hjemstavnsdigtning en trend i 00 erne 177

I: Idyllens genre i teorien og i begyndelsen af det 20. århundrede 178

II: Bondeslutspillet i 1980 erne 186

III: Hjemstavn som modernitetsvægring 192

6. Litterær eksistensforskning. Det nøgne liv og anerkendelse i Naja Marie Aidts Bavian 253

I: Om at holde med taberne 253

II: Biopolitik. Foucault 266

III: Fiktionens ansigtstab 278

Litteraturliste 297

Indeks 315

Sidebar section

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel.

Request free copy

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Henrik Schjerning på hs@samfundslitteratur.dk.