Forestillede fællesskaber | Samfundslitteratur

Search form

Content section

Forestillede fællesskaber

Benedict Anderson

Hvad får folk til at elske og dø for nationer? Hvad får dem til at hade og dræbe for nationer? Skønt der er skrevet mange bøger om nationalistiske politiske bevægelser, har der været meget lidt opmærksomhed omkring nationalitetsfølelsen. Den personlige og kulturelle følelse af at tilhøre en nation har ikke været tilstrækkeligt i fokus.

I...

Read more

Hvad får folk til at elske og dø for nationer? Hvad får dem til at hade og dræbe for nationer? Skønt der er skrevet mange bøger om nationalistiske politiske bevægelser, har der været meget lidt opmærksomhed omkring nationalitetsfølelsen. Den personlige og kulturelle følelse af at tilhøre en nation har ikke været tilstrækkeligt i fokus.

I dette meget roste værk analyserer Benedict Anderson skabelsen og udbredelsen af nationalitetens "forestillede fællesskab". Anderson undersøger processerne, der skabte disse fællesskaber:

  • Territorialiseringen af religiøs overbevisning
  • Antikke kongedømmers fald
  • Interaktionen mellem kapitalisme og trykkekunsten
  • Udviklingen af statsmodersmål
  • Forandringer i opfattelser af tid

Benedict Anderson viser, hvordan en nationalisme, der blev undfanget på det amerikanske kontinent, blev optaget af folkelige bevægelser i Europa, af de imperialistiske magter og af de anti-imperialistiske bevægelser i Asien og Afrika.

Denne reviderede udgave indeholder to nye kapitler. Et der diskuterer den komplekse rolle som den kolonialistiske stats tankesæt spillede i udviklingen af nationalisme i "Den Tredje Verden", mens det andet analyserer de processer, gennem hvilke nationer over hele verden kom til at forestille sig selv som gamle.

Publisher: Roskilde Universitetsforlag
Language: Dansk
Illustrated: Yes
Read less

Buy the book

Bog (Softcover)
1. Edition (2001), 
294 pages
Price
298,-
ISBN 9788778671325

Reviews

Press

"Den [Forestillede fællesskaber] foreligger nu på dansk, oven i købet forsynet med en glimrende introduktion til bogens temaer ved Lars... Read more

Press

"Den [Forestillede fællesskaber] foreligger nu på dansk, oven i købet forsynet med en glimrende introduktion til bogens temaer ved Lars Jensen samt to nye kapitler.

Selv om Anderson hovedsagelig diskuterer nations- og nationalismebegreberne i en syd-østasiatisk sammenhæng, er det alligevel værd at beskæftige sig med hans analyser af de komplicerede politiske, sociale, kulturelle og antropologiske aspekter, der knytter sig til tanken om fællesskab, ikke mindst i en tid, hvor de europæiske nationer har taget endnu et skridt mod at blive Europas nationer."

Adam Holm i Politiken d. 12. januar 2002

 

"Lars Jensen skriver i sit nuancerede og interessante forord, at begrebet forestillet har fået for mange betydninger. Dette argument er da også det bedste for, at bogen er blevet oversat. Så vi får nemlig lejlighed til at stille os selv spørgsmålet om de mange andre "os"er (forestillede fællesskaber vi oplever)."

Anne Bokris Vistisen, ekstern lektor Kultur- og Sprogmødestudier på RUC, i RUCnyt nr. 5/2001

Read less

Sidebar section

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel.

Request free copy

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Thomas Bestle på tb@samfundslitteratur.dk.