Statsministeren 3 | Samfundslitteratur

Søgefelt

Content section

Statsministeren 3

Fra krigstid til samarbejdende folkestyre 1942-1972

Det danske militær og politi blev opløst under den sidste del af den tyske besættelse af Danmark. Socialdemokraten Vilhelm Buhl kæmpede for at genrejse statsmagten under kontrol af de gamle politiske partier og sikrede en genetablering af det parlamentariske demokrati i 1945, nu ofte benævnt ”det samarbejdende folkestyre”. Statsministrene stod...

Læs mere

Det danske militær og politi blev opløst under den sidste del af den tyske besættelse af Danmark. Socialdemokraten Vilhelm Buhl kæmpede for at genrejse statsmagten under kontrol af de gamle politiske partier og sikrede en genetablering af det parlamentariske demokrati i 1945, nu ofte benævnt ”det samarbejdende folkestyre”. Statsministrene stod nu uantastet som regeringsledere, og opslutningen til de demokratiske politiske partier satte rekorder. Men det politisk-administrative system fik i løbet af 1960´erne svært ved at håndtere den økonomiske vækst, de høje velfærdsambitioner og internationaliseringen, herunder det nye europæiske samarbejde. En slidt statsminister Jens Otto Krag trak sig tilbage i 1972, og en ny politisk og økonomisk ustabilitet tegnede sig.

Værket Statsministeren 1-5 udgør den første sammenhængende historiske analyse af Danmarks mest magtfulde politiske embede og dets forandring fra 1848 til i dag. Værket skildrer ikke blot de enkelte statsministre og de begivenheder, der formede deres tid, men er samtidig en beskrivelse af, hvordan hver af dem i større eller mindre omfang gav deres bidrag til udviklingen af det magtapparat, der er lige så nødvendigt for en statsminister, som et klaver er for en pianist.

I dette bind behandles perioden 1942-1972.


Forlag: Samfundslitteratur
Sprog: Dansk
Skjul beskrivelse

Køb bogen

Bog (Softcover m. flapper)
1. udgave (2020), 
655 sider
Vejl. Pris
399,-
ISBN 9788759335840

Sidebar section

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Thomas Bestle på tb@samfundslitteratur.dk.