Bogcover til Sensorisk teori til gymnasiale uddannelser

Sensorisk teori til gymnasiale uddannelser

En del af serien Forlaget Metropol

Sensorik defineres som læren om metoder til objektiv og subjektiv bedømmelse af fødevarer og er en tværfaglig kemisk, fysisk og biologisk videnskab. Sensorik omfatter menneskets evne til at beskrive og bedømme stimuli ved hjælp af smags-, lugt-, syns-, føle-, høre- og smertesanserne og er et væsentligt element i produktudvikling og karakterisering af fødevarer i fødevarebranchen.

Sensoriske analyseresultater favner kemi, fysik og biologi i et sprog, der gør kompliceret viden om fødevarer og fødevarekvalitet enkelt og meget anvendelsesorienteret.

Bogen gennemgår sensorisk videnskab med fokus på biologiske og kemiske processer med teori, metoder og øvelser til udvikling, analyse og karakterisering af fødevarer. Der gives en introduktion til den sensoriske videnskab med en gennemgang af sanser og nerverespons.

Dernæst gennemgås relationen mellem sanserne og madens sensoriske parametre, samt en guide til metoder, der anvendes i branchen til produktudvikling af mad og måltider gennem sensoriske smagsforsøg, dette rundes af med en uddybning af det komplekse begreb Kvalitet i relation til fødevarer, og der præsenteres hele fem øvelser, der samler op på teorien.

Køb bogen

  • Bog (Softcover)
    3. edition (2014), 68 pages
    ISBN: 9788773927014
    Academic Books
    125,-
    Buy this product
  • E-bog (Vitalsource bookshelf)
    1. edition (2014), 68 pages
    ISBN: 9788773927267
    Academic Books
    117,-
    Buy this product

Anmeldelser

Medier

"...en glimrende indføring i sensorik for kollegaer som endnu ikke har kastet sig over dette spændende emnefelt. Der er gode muligheder for at udvide med en grundigere omgang nervefysiologi omkring smag og behag."

Svend Erik Nielsen i Biofag, nr. 1, 2012

Indholdsfortegnelse

NB: For en mere udførlig indholdsfortegnelse, vælg 'Kig i bogen' herover.

Forord  3

Sådan anvendes kompendiet  7

Introduktion til den sensoriske videnskab  9

Smagssansen 9

Flavour  11

Aroma  11

Mundfornemmelse  11

Synssansen 12

Nerverespons  12

Relation mellem sanser og fødevarer  18

Hvordan måles sensorik rent metodisk?  21

QDA-Metoden (objektiv sensorisk test) 23

Affektiv hedonisk test (subjektiv sensorisk test) 25

Triangeltest (objektiv og/eller subjektiv sensorisk test) 26

Hvad er kvalitet? 34

Forsøg 1. Test dine smagsløg for fire grundsmage  39

Forsøg 2. Rangordning af de fire grundsmage  44

Forsøg 3. Udvikling af deskriptorer for mælkeforsøget  49

Forsøg 4. Sensorisk profilering af mælkeforsøget  53

Forsøg 3 og 4. Supplerende øvelser til forsøg  62

Forsøg 5. Teoretisk triangeltest  63

Litteraturliste  66

Køb for Buy this product

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig!

Skriv til fagredaktør Birgit Vrå på bv@samfundslitteratur.dk

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik