Journalistik er et fag, som alle har en mening om. Journalister udfordrer magthavere af alle slags, stiller spørgsmål ved alting og formidler deres arbejde på alverdens platforme. Ambitionen er at give læserne, lytterne og seerne den bedste udgave af sandheden og det helst på en skærpet, fængende og letforståelig måde.
Det har gjort faget omstridt, og det er ofte blevet kritiseret for historieløshed, forældede nyhedskriterier og ikke mindst for at have for korte og svagt funderede uddannelser.
Uddannelsen af journalister har udviklet sig de seneste 70 år. Men er uddannelsen god nok og hvordan bør den i givet fald forbedres? Er det gennem øget faglighed eller gennem øget folkelig forankring? Er det ved at styrke rollen som kontrollerende fjerde statsmagt eller er det ved at vende fokus fra problemer til løsninger?
70 velskrivende journalister og mediebrugere tager i denne bog uddannelsen, udfordringerne og udførelsen op til debat med personlige og perspektivrige bud på, hvordan den praktiske journalistik kan udøves bedre og mere konstruktivt i fremtiden uden at miste væsentlighed, relevans og fascination.
I 70 punktnedslag giver bogen samtidig et overblik over mediernes og journalistikkens udvikling de seneste 70 år.