Denne bog henvender sig til studerende og andre med interesse for de biologiske fag og de tilhørende forskningsområder med relation til miljø, sundhed og sygdom, bioteknologi, farmaci, husdyr og levnedsmiddelproduktion. Bogen er skrevet som en lærebog til undervisningen i Fagets Videnskabsteori, men kan læses af alle, som ønsker en dybere forståelse af fagene og den tilhørende videnskab
Bogens indledende kapitler behandler fagene og videnskaben ud fra en historisk synsvinkel. Dernæst gøres der rede for, hvad man skal forstå ved begreber som god videnskab, årsager og videnskabelig metode. Målet er her at give læseren forudsætninger for at gøre brug af videnskabens resultater. Endvidere diskuteres det, hvor langt den biologiske erkendelse rækker. Er det muligt at give biologiske forklaringer på alt, som har med livet at gøre? Til sidst i bogen diskuteres nogle af de centrale værdispørgsmål, som knytter sig til brugen af biologisk viden, bl.a. i forhold til mulige risici for menneskers sundhed.
Undervejs er teksten forsynet med forklarende eller uddybende tekstbokse, og i bogens slutning findes en omfattende begrebsliste, som samler definitioner og centrale teorier op på en overskuelig måde.