Det er ikke overraskende, at der igennem de seneste årtier er sket en væsentlig stigning i interessen for nyinstitutionelle tilgange inden for alle samfundsvidenskabens discipliner, samtidig med at gamle institutionelle tilgange atter er kommet til ære og værdighed.
Institutionel teori er således yderst velegnet til analyse af en række aktuelle samfundsmæssige problemer, åbner op for tværfaglige perspektiver og gør det muligt at overvinde en række klassiske dilemmaer inden for samfundsvidenskaberne.
Disse forhold m.v. belyses i Institutionel teori, hvor forfatterne giver en samlet introduktion til institutionelle teorier:
- Bogens første del giver overblik over institutionelle teorier inden for henholdsvis politologi, sociologi, økonomi og retsvidenskab.
- Bogens anden del belyser en række centrale tværgående aspekter ved institutionelle tilgange, såsom institutioner og magt og de processer, som skaber og forandrer institutioner.
- Bogens sidste del består i en række eksempler på anvendelse af institutionel teori i analyse af konkrete problemstillinger, bl.a. velfærdssamfundets omstilling og værdiers betydning i virksomheder.
Bogen er indrettet på anvendelse i undervisningen på universiteternes samfundsvidenskabelige uddannelser. Den er velegnet både som introduktion og overblik og som udgangspunkt for videregående studier.