Overalt i samfundet tillægges følelser stadig større betydning. Det viser sig i vores forbrug, i politikken, i arbejdslivet og inden for det pædagogiske område.
Denne bog beskæftiger sig med følelsesarbejdet i skoler og pædagogiske institutioner. Den giver et indblik i de følelser, som lærere og pædagoger oplever hos sig selv, hos kolleger samt hos de børn, unge og voksne, som de har ansvar for.
Specifikke følelser som blandt andet tillid, empati, stolthed og skam tages under behandling. Det samme gør gældende idealer om “positive følelser” såvel som spørgsmålet om, hvad man stiller op med følelser, der ikke anses som acceptable.
Bogen betragter følelser i både deres aktuelle og historiske sammenhænge. Det giver læseren gode muligheder for at forstå, hvordan følelser i relation til læring, opdragelse og undervisning skabes i det nuværende affektive samfund.
Bogen er især anvendelig til undervisning og praktikperioder på pædagoguddannelsen og læreruddannelsen, men den er også brugbar i andre sammenhænge, eksempelvis inden for social- og sundhedsområderne. For erfarne pædagoger og lærere kan bogen bidrage til en forståelse af følelsers vigtighed, mangfoldighed og potentialer.
Peter Østergaard Andersen er lektor emeritus i pædagogik ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet. Han har tidligere undervist på pædagog- og læreruddannelser.
Han har forsket i børns kultur, småbørnspædagogik, pædagogers praksis og evalueringsforhold. I de senere år har hans forskning fokuseret på følelsers og affekters betydning i pædagogiske sammenhænge. Nogle af de gennemgående temaer i hans forskning har drejet sig om de måder hvorpå vi forstår forholdet mellem pædagogisk teori og praksis. Han har tidligere udgivet bl.a. Følelser og pædagogik (2018) og sammen med Tomas Ellegaard redigeret og bidraget til Klassisk og moderne pædagogisk teori (2017).
Se i øvrigt https://researchprofiles.ku.dk/da/persons/peter-%C3%B8stergaard-andersen