John Dewey (1859-1952) var foruden at være filosof også en ivrig samfundsdebattør – ikke kun inden for uddannelsespolitik, men inden for mange andre sociale og politiske forhold. For ham var det at være filosof lig med at tage aktiv del i samfundsdebatten for at bidrage til at gøre verden til et bedre sted at være trods uenigheder, konflikter, katastrofer og krige. Centralt i Deweys arbejde er forholdet mellem mennesker og natur - for ham er der ingen knivskarp adskillelse mellem os og verden og det bør have konsekvenser for vores forståelse af viden, som aldrig er neutral, men ’tales’ fra et sted og har en funktion i alle sammenhænge, hvad enten man er sig det bevidst eller ej.
I bogen beskriver Bente Elkjær John Deweys arbejde set i lyset af hans bidrag til analyser på et pragmatisk filosofisk grundlag. Sidst i bogen viser Elkjær, hvordan Deweys tænkning kan anvendes analytisk i gennemgangen af to cases. Den første case handler om nogle konflikter, der var opstået blandt personalet på en afdeling på et offentligt hospital i Danmark. Den anden case handler om unge (18-24-årige) voksnes potentielle læringsmuligheder i en større dansk detailvirksomhed.
Bogen henvender sig til studerende og undervisere på universiteter og professionshøjskoler og også generelt til læsere, som er interesseret i, hvordan man kan analysere situationer i arbejdslivet med henblik på læring.