Forlaget Samfundslitteratur har kåret vinderne af Danmarks største faglitterære pris, Lærebogsprisen, som i år går til Christina Pontoppidan og Heidi Jønch-Clausen for deres forslag til en bog med titlen ’Skriftlig ledelse – skab nærvær på skrift.’
Prisen blev vanen tro uddelt på dette års Bogforum, hvor Morten Münster excellerede som konferencier og interviewer af de to vindere.
I juryens motivation for tildelingen af Lærebogsprisen står der:
Motivation: Skriftlig ledelse – skab nærvær på skrift
”Christina Pontoppidan og Heidi Jønch-Clausen vinder Lærebogsprisen 2024 for deres forslag til en bog med titlen Skriftlig ledelse – skab nærvær på skrift. Deres veloplagte, ja sprudlende, beskrivelse i synopsis og prøvekapitel introducerer et helt nyt gear i ledelseslitteraturen og positionerer tidens voksende skriftlige ledelseskommunikation som en selvstændig og central ledelsesmæssig kommunikationsdisciplin.
Ledere skal i dag beherske et utal af skriftlige former og genrer, og det medfører et stort behov for ny viden. Aktuelt er feltet dog stærkt underbelyst; der er omtrent ingen bøger eller introduktioner, og der mangler viden og undervisning. Forfatterne imødekommer præcist – og med et glimt i øjet – den lille bekymring, et forlag kan have for, om der måske er en god grund til, at der er meget få udgivelser om skriftlig ledelseskommunikation.
Christina og Heidi skriver:
”Det ville imidlertid være uinteressant at påpege dette hul i markedet, hvis vi ikke også mente, at der er marked i hullet. Det mener vi i den grad, at der er. Højaktuelle ledelsesmæssige problemstillinger forbundet med distanceledelse og hybridarbejde udgør en ny ledelsesmæssig virkelighed, som ledere skal lære at navigere strategisk i.”
Juryen køber argumentationen til fulde, og også af den grund ender forfatterne med at vinde lærebogsprisen. Bogen har til formål at give ledere konkrete redskaber til at skabe nærvær i skriftlig ledelse, hvor nærvær bliver det centrale mål for al lederens skriftlige kommunikation. De tre nøgleord – væsentlig, inviterende og personlig – skal være konkrete pejlemærker for lederens skriftlige arbejde. Samtidig står bogen på etablerede ledelsesbegreber og viser, hvordan den skrivende leder kan fremme psykologisk tryghed, gode relationer og autenticitet.
Juryen er ikke i tvivl: Skriftlig ledelse – skab nærvær på skrift kommer til at markere en ny standard for, hvordan man kan kombinere kommunikationsfaglige og retoriske indsigter i en ledelseskontekst. Det er en bog, som kan inspirere og styrke ledere i både offentlige og private organisationer, og som samtidig har potentialet til at sætte nye dagsordener inden for ledelseskommunikation i en digital tidsalder.
Det er både originalt og ambitiøst – og skal selvfølgelig belønnes. Stort tillykke med Lærebogsprisen på 100.000 kr. Vi glæder os til samarbejdet!”
Samfundslitteratur ønsker de to forfattere et gigantisk tillykke og vi glæder os til at udgive bogen i 2025.