Dette er ikke en almindelig lærebog.
Det er en bog, der gerne vil bevæge dig. Irritere dig. Overraske dig. Gøre dig vred og indigneret. Give dig lyst til at reflektere over, hvordan du møder mennesker med psykiske lidelser. Hvad er der egentlig plads til at drømme om i den her verden, hvis man har en psykiatrisk diagnose?
Bogen præsenterer forskellige stemmer fra mennesker med psykiske lidelser. Det er stemmer, som nogle gange råber, andre gange hvisker, men som altid peger ind i dilemmaer og sprækker i hverdagslivet, som fylder, spænder ben og skaber plads.
Helt konkret kommer du til at møde ti unge, der bor på socialpsykiatriske bosteder, og som kæmper med forskellige psykiske lidelser. De er ikke passive modtagere af sociale og pædagogiske indsatser, men oplever alle, at de er på arbejde i relationerne til de velfærdsprofessionelle omkring dem. De forhandler og navigerer i hverdagsliv, hvor de altid potentielt er genstand for en velfærdsprofessionel opmærksomhed eller et udviklingsprojekt. Ph.d. og lektor Anne Mia Steno har mødt dem i løbet af sit antropologiske feltarbejde i socialpsykiatrien. Hun har deltaget i beboermøder, spist sammen med dem, røget cigaretter med dem, gamet med dem, fulgt dem til aktiviteter uden for bosteder og dagtilbud og været på besøg hjemme hos dem.
Gennem hele bogen løber et skønlitterært spor, således at hvert af bogens kapitler indledes med et spoken word-digt af Sara Hauge, der er scenepoet og selv diagnosticeret med skizofreni (lyt med via bogens QR-koder). Saras digte spejler sig i Anne Mias feltarbejde på socialpsykiatriske bosteder og transformerer det – og vice versa. Begge tilgange bliver til noget nyt, når de flettes sammen.
ANNE MIA STENO er antropolog og ph.d.
Hun forsker i socialpsykiatri, og hvordan fællesskaber, ensomhed og hjemlighed
udspiller sig i og på tværs af institutionelle rum. Hun er optaget af at skabe
blik for navigationer, håb og mestringsstrategier for mennesker i udsatte positioner.
Som antropolog er hendes metodiske grundlag etnografisk feltarbejde, og hun er særligt
interesseret i, hvordan forskning qua multisensoriske metoder kan inkludere
nogle af de marginaliserede stemmer, der ofte overhøres.
Anne Mia er lektor på Københavns Professionshøjskole, ansvarshavende redaktør for tidsskriftet FPPU, forkvinde for Forskningsetisk Komité på KP og uddannet skønlitterær forfatter fra Manuskriptskolen for Børnefiktion. Hun har udgivet to anmelderroste ungdomsromaner.
SARA HAUGE er spoken word-poet og foredragsholder.
Hun er optaget af tabuer, fordomme, stigmatisering og selvstigmatisering. Som
spoken word-poet forsøger hun at sætte ord på de følelser og tanker, man kan
have, når man er et menneske med en psykisk sygdom. Hun arbejder med formidling gennem digte, da hun
mener, at de er små komprimerede pakker af viden om mennesket bag, som man kan
pakke op og lære noget af.
Hun holder foredragsshows og laver skriveworkshops for psykisk udfordrede mennesker i alle aldre. Hun er dobbelt danmarksmester i poetry slam og er under uddannelse på Manuskriptskolen for Børnefiktion.