Kig i bogen

Den nye borgerlige offentlighed

Strukturændringer og deliberativ politik

I 1962 udkom Jürgen Habermas’ første bog, Borgerlig offentlighed, der på baggrund af social- og begrebshistoriske undersøgelser diskuterede offentlighedens betydning for meningsdannelsen i liberale demokratier. Bogen blev hurtigt en af de store klassikere i det 20. århundredes sociologi og viste nye veje for historie- og socialvidenskaberne. Nu har internettet, de digitale medier og populismens trussel fået den 94-årige tyske stjernefilosof til at vende tilbage til sit gamle tema.

I sin nye bog beskæftiger han sig med de nye medier og deres platformsstruktur, der i stigende grad trænger de traditionelle massemedier – som udgjorde kernen i den gamle ‘borgerlige offentlighed’ – i baggrunden. Habermas mener, at det har graverende konsekvenser for den politiske debat og meningsdannelse, der i stigende grad foregår i lukkede, selvbekræftende kredsløb, hvor der ikke stilles høje krav til informationernes kvalitet og lødighed.

Alligevel insisterer tysk filosofis nestor på, at det ikke er en mulighed at give køb på oplysningstidens liberale idealer i en tid, hvor både den private integritet og det politiske demokrati er udfordret.

Respektindgydende, at Habermas – 60 år efter gennembrudsværket om ‘den borgerlige offentlighed’ – skriver en bog om de nye sociale medier, der både deformerer og privatiserer den politiske offentlighed og muliggør moderne statsborgeres viljes- og meningsdannelse.  
Steen Nepper Larsen

Bogen undersøger den moderne kommunikationsverden og dens betydning for demokratiet. Dens analyse af en ny offentlighed, der er påvirket af digitale medier og dens perspektiver på demokratiets fremtid og samfundets udvikling gør den relevant på en lang række uddannelser.
Jesper Tække

Køb bogen

  • Bog (Softcover m. flapper)
    1. edition (2023), 113 pages
    ISBN: 9788759343081
    Studiepris
    139,-
    Buy this product
  • E-bog (Vitalsource bookshelf)
    1. edition (2023), 113 pages
    ISBN: 9788759344071
    Studiepris
    147,-
    Buy this product

Anmeldelser

Underviser

“Respektindgydende, at 93-årige Habermas – 60 år efter gennembrudsværket om ‘den borgerlige offentlighed’ – skriver en bog om de nye sociale medier, der både deformerer og privatiserer den politiske offentlighed og muliggør moderne statsborgeres viljes- og meningsdannelse.” - Steen Nepper Larsen

“Bogen undersøger den moderne kommunikationsverden og dens betydning for demokratiet. Dens analyse af en ny offentlighed, der er påvirket af digitale medier og dens perspektiver på demokratiets fremtid og samfundets udvikling gør den relevant på en lang række uddannelser.” - Jesper Tække

Indholdsfortegnelse

Legitimitet gennem udfordring – indledning ved Ejvind Hansen 7

Forord 19

Overvejelser og hypoteser om en ny struktur- forandring af den borgerlige offentlighed 21

Deliberativt demokrati. Et interview 77

Hvad betyder “deliberativt demokrati”? Indvendinger og misforståelser 95

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et digitalt pensumeksemplar af denne titel

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig!

Skriv til fagredaktør Henrik Scherning på hs@samfundslitteratur.dk