Er nogle mennesker født resiliente?
Hvor kriser og ulykker bare preller af på dem som vand på en gås, mens andre er skrøbelige og bryder sammen?
Nej, resiliens drejer sig primært om de beskyttende faktorer i individets ydre miljø, hvilket ikke mindst handler om kompetente professionelle. Men i en dansk kontekst forstås resiliens ofte om indre – og uforklarlige – egenskaber hos ‛mælkebøttebarnet’, mønsterbryderen’, ‛det robuste barn’, og træning til ‛livsduelighed’ og ‛karakterstyrke’.
RESILIENS – fra robusthed til en dynamisk forståelse foretager et kritisk opgør med disse forståelser af resiliens, som er uegnede professionsbegreber. Bl.a. besvarer bogen disse centrale spørgsmål:
- Hvordan forstås resiliens i den internationale kvalitetsforskning
- Hvad er problemet med de danske resiliensopfattelser?
- Hvad karakteriserer en dynamisk-systemisk resiliensforståelse?
- Hvad er epigenetisk og transgenerationel sårbarhed og resiliens?
- Hvordan skabes resiliensfremme i det tværprofessionelle samarbejde?
“Dion Sommer har præsteret en både velskrevet og fagligt særdeles velfunderet bog, der er engagerende og medrivende. Pointen med at se resiliens som komplekse systemer i stedet for en individualiserende tilgang præsenteres meget klart og beskrives både med kritisk bid og med mange gode eksempler. Tekstens direkte måde at diskutere med og kritisere forsimplede forståelser af resiliens gør den særdeles læseværdig. Som læser bliver man hurtigt draget ind i argumentationen og læser engageret videre for at følge fagdebattens udvikling”. Peter Berliner – professor i psykologi ved Grønlands Universitet.