Spørgsmål er et af de vigtigste værktøjer for journalister og andre professionelle samtalepartnere. Det er en lygte, som oplyser dunkle steder i samtalen, og det er den skruetrækker, vi kan lirke låget af med. Men et godt interview afhænger også af det, som sker rundt om spørgsmålene – før, under og efter interviewet. Det kan være kontakt, åbenhed, bias og refleksion. For slet ikke at tale om relationen mellem interviewer og interviewperson.
Forfatterne til denne bog er derfor gået på opdagelse i værktøjskasserne hos fagfolk, der lever af at stille spørgsmål – fx en konfliktmægler, en parterapeut, en antropolog og en ansat hos politiet – for at undersøge, hvad andre kan lære af deres metoder og teorier. De væsentligste pointer fra værkstedsbesøgene understøttes i bogens del 2 med forskning, modeller og journalistiske eksempler.
I bogen får du greb til at lytte bedre, spørge på nye måder og skabe den tillid, som får dine interviewpersoner til at åbne sig. Undervejs bliver du inviteret til at reflektere over din egen praksis og udvikle et mere bevidst og nuanceret interviewhåndværk. Bogen henvender sig primært til journalister, men tilbyder værdifulde indsigter til alle, der arbejder professionelt med samtaler – fx kommunikatører, forskere, terapeuter og undervisere.
Bogen bygger oven på det klassiske, kritiske interview med fokus på relationen, de blinde vinkler, dialog og ægte nysgerrighed. For i en kompleks verden har vi brug for nye måder at spørge på – måder, der åbner samtalen og bringer flere perspektiver frem.
Annette Holm er journalist og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hendes undervisningsområder er dialogbaseret journalistik og podcast. Hun var fellow på Constructive Institute i 2020-2021. Hun har tidligere arbejdet som radiojournalist i DR.
Helle Lyster er journalist, coach og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har desuden en master i procesledelse og organisatorisk forandring. I mange år har hun arbejdet i DR som tv-tilrettelægger af dokumentar og livsstilsprogrammer.