Snart er vi alle patienter | Samfundslitteratur

Søgefelt

Content section

Snart er vi alle patienter

Overdiagnostik i medicinske og sundhedsfaglige perspektiver

Er det ikke altid godt at ‘vide besked’?

En tsunami af overdiagnostik er ved at oversvømme vores samfund. Den medicinske teknologi er i konstant udvikling og bliver hele tiden mere fintfølende, og det betyder at vi med selvtest og diverse undersøgelser i sundhedsvæsenet kan opfange selv de mindste afvigelser og unormale værdier i vores kroppe,...

Læs mere

Er det ikke altid godt at ‘vide besked’?

En tsunami af overdiagnostik er ved at oversvømme vores samfund. Den medicinske teknologi er i konstant udvikling og bliver hele tiden mere fintfølende, og det betyder at vi med selvtest og diverse undersøgelser i sundhedsvæsenet kan opfange selv de mindste afvigelser og unormale værdier i vores kroppe, som kan tolkes som sygdom. Samtidig udvides definitionerne af sygdomskategorier hele tiden, og behandlingsgrænser for hvornår man er syg sænkes. Dette kan alt sammen lede til overdiagnostik, som gør den enkelte unødigt til patient. Det er ikke alene dyrt for samfundet, men også spild af sundhedsvæsenets knappe ressourcer.

I denne bog redegør forfatterne for, hvad overdiagnostik er, hvorfor det opstår, og hvordan det skader både individer og samfundet. De løfter bl.a. sløret for en række overraskende pointer:

  • Hvis man undersøger en af de længst levende befolkningsgrupper for alverdens risikofaktorer for hjertekarsygdomme, så er der kun ca. 4 % raske tilbage.
  • Omkring hver femte patient med en kræftdiagnose er overdiagnosticeret.
  • Overdiagnostik trives i vores sundhedskultur, hvor den enkelte forventes at tage ansvar for egen sundhed.
  • Fordi overdiagnostik ikke kan forstås på individniveau, men kun på befolkningsniveau, er overdiagnostik et usynligt problem i hverdagen.

Snart er vi alle patienter giver såvel studerende som forskere, undervisere, klinikere og beslutningstagere et solid grundlag for at diskutere og forstå overdiagnostik.

Forlag: Samfundslitteratur
Sprog: Dansk
Skjul beskrivelse

Køb bogen

Bog (Softcover m. flapper)
1. udgave (2022), 
278 sider
Vejl. Pris
350,-
ISBN 9788759336496

Sidebar section

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel.

Anmod

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Christine Ploug Lindberg på cpl@samfundslitteratur.dk.