Det narrative vedrører det, vi fortæller til hinanden om de begivenheder, der er vigtige for os. Det vedrører den måde, handlinger fremstilles på i det, der fortælles. Den fortællende taler ud fra sin egen opfattelse af det, der er sket, men er også afhængig af den situation og de relationer, fortællingen bliver til inden for og er med til at skabe. Den sproglige analyse af narrativer viser, hvilke forståelser og værdier vi har, og hvordan vi giver udtryk for dem.
Der er en udbredt interesse for det narrative inden for en lang række humanistiske og samfundsvidenskabelige discipliner. Bettina Perregaard præsenterer de videnskabsteoretiske positioner, der er relevante for den narrative teoridannelse (den realistiske, socialkonstruktionistiske, socialkonstruktivistiske, hermeneutiske og fænomenologiske position) og giver mange eksempler på mundtlige fortællinger, der fortolkes og analyseres i overensstemmelse med interaktionsanalytisk praksis.
Bogen belyser desuden begreber som selv, tid, rum, perspektiv, plot, emotion og handling, der er afgørende for undersøgelsen af den mundtlige fortælling som genre.