Klima og etik | Samfundslitteratur

Søgefelt

Content section

Klima og etik

150.000 mennesker mister hvert år livet som følge af klimaforandringer. Dødsårsagerne spænder fra fejlslagen høst på grund af tørke; oversvømmelser på grund af øget vandstand; ekstrem regn, stormvejr og skovbrande; mangel på drikkevand og udbredelse af sygdomme, som f.eks. malaria, til områder, der ikke tidligere var ramt af...

Læs mere

150.000 mennesker mister hvert år livet som følge af klimaforandringer. Dødsårsagerne spænder fra fejlslagen høst på grund af tørke; oversvømmelser på grund af øget vandstand; ekstrem regn, stormvejr og skovbrande; mangel på drikkevand og udbredelse af sygdomme, som f.eks. malaria, til områder, der ikke tidligere var ramt af sygdommen.

Hvis vi fortsat undlader at handle i forhold til menneskeskabte såvel som ikke menneskeskabte klimaforandringer, kan det i løbet af bare få årtier føre til, at flere hundrede millioner af mennesker vil dø eller opleve en kraftig nedsættelse af deres levestandard. Og selvom det ikke skulle gå så galt, er udsigterne skræmmende.

Men ét er de videnskabelige kendsgerninger og formodninger vedrørende klimaforandringer noget andet er hvad vi, etisk set, bør gøre i lyset af disse kendsgerninger. Forfatterne belyser således de etiske perspektiver af klimaforandringerne, og blandt de emner, som diskuteres er følgende:

  • Hvordan bør klimabyrden fordeles?
  • Har vi et moralsk ansvar overfor udviklingslandene og fremtidige generationer?
  • Har klimaflygtninge ret til at få tildelt nye landområder?
  • Hvad er bæredygtighed?
  • Hvornår har vi viden nok til at foretage klimapolitiske beslutninger?
  • Er det upassende at staten opfordrer sine borgere til at passe på klimaet?
  • Er det demokratiske system dueligt med hensyn til at forhindre negative effekter af klimaændringer?

Bogens kapitler er skrevet af førende danske moralfilosoffer, men forudsætter hverken filosofiske eller klimateoretiske forkundskaber. Bogen henvender sig til alle, der ønsker en dybere forståelse af nogle af de væsentligste klimaetiske udfordringer, som truer vores eksistens, og som mennesket derfor er tvunget til at tage stilling til.

Forlag: Roskilde Universitetsforlag
Sprog: Dansk
Illustreret: Ja
Skjul beskrivelse

Køb bogen

Bog (Softcover)
1. udgave (2011), 
171 sider
Vejl. Pris
50,-
ISBN 9788778673855

Sidebar section

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel.

Anmod

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Thomas Bestle på tb@samfundslitteratur.dk.