Du må godt! Altså formidle journalistik i jeg-form, hvor du optræder med et synligt og aktivt jeg i historien. Faktisk er det i nogle situationer en god idé, der kan løfte journalistikken og engagere læserne, lytterne og seerne. Men hvornår er det? Hvilke historier vil blive bedre med et aktivt jeg, og hvordan griber du det an?
De spørgsmål får du svar på i antologien Hvad laver JEG her? Igennem analyser og eksempler undersøger en række journalister, undervisere og forskere, hvornår, hvorfor og hvordan et synligt ’jeg’ kan forbedre en journalistisk historie på tværs af genrer, medietyper og platforme.
Bogen præsenterer forskellige typer af jeg-roller og de dilemmaer, der kan opstå i blandt andet:
- reportagen
- portrættet
- featuren
- undersøgende journalistik
- ghostwriting
- essayet
- lydfortællingen
- digitale fortællinger
- etnografisk journalistik
- det personlige fotografi.
Hvad laver JEG her? er en hands-on-lærebog, der skal inspirere journalister, redaktører og andre formidlere til en velovervejet og kvalificeret brug af ‘jeg’.
Steffen Moestrup, ph.d., f. 1977, er docent på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han underviser og forsker i persona-dreven journalistik, digital storytelling og dokumentarfilm. Derudover arbejder han freelance som essayist, kritiker og tv-vært.
Jesper Gaarskjær, f. 1980, har i flere år undervist i fortælleteknik, storytelling i længere formater og jeg-journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er uddannet kandidat i journalistik og har selv skrevet flere jeg-fortællinger.
Gitte Luk, f. 1953, lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (2001-2021). Har undervist i sprog, fortælleteknik og storytelling på journalistuddannelsen og fotojournalistuddannelsen, hvor hun stadig underviser internationale fotojournalister.