Helhedsorienteret alkoholbehandling til socialt udsatte borgere hjælper socialt udsatte borgere med alkoholproblemer til at opnå afholdenhed og leve et ædru eller ikke-misbrugende liv. Metoden er Community Reinforcement Approach (CRA) – som bedst kan beskrives som helhedsorienteret adfærdsterapi med fokus på at skabe et godt ædru liv.
Der findes i dag en stribe evidensbaserede metoder til behandling af afhængighed af alkohol eller andre rusmidler. Her anbefaler man især kognitiv adfærdsterapi, motivational interviewing (MI) og familiebehandling. Men når det gælder indsatser målrettet socialt udsatte borgere med afhængighed, er disse metoder ikke altid nok.
Mange udsatte borgere med afhængighed har udfordringer på flere områder af deres dagligdag og med måden, de lever deres liv på. For at behandlingsindsatsen skal lykkes, og for at resultatet af behandlingen skal vare ved, er man som behandler nødt til at have et helhedsfokus på borgerens liv og sikre, at det styrkes på alle områder, hvor der er behov. Når alkohol fjernes, skal det med andre ord sikres, at der sættes noget andet og mere solidt og attraktivt i værk. Det er det centrale udgangspunkt i helhedsorienteret adfærdsterapi: at det ædru liv skal være mere attraktivt, end livet med alkohol var.
Bogen henvender sig til alle, der varetager behandlingen af socialt udsatte borgere med alkoholafhængighed. Metoden CRA er veldokumenteret og også velegnet til arbejdet med socialt udsatte borgere med stofafhængighed samt borgere med multiproblemer, fx dobbeltdiagnoser.