Kig i bogen

Giv teksten liv

Greb der griber

En enkel guide til at skabe medrivende tekster. Gennem tre centrale akter viser de to forfattere, hvordan man skridt for skridt, greb for greb, vækker sine tekster til live: Først får tekstens fokus liv, så tekstens form og til sidst formuleringerne.

Hver akt præsenterer tre enkle greb. Skribenten lærer blandt andet at sætte ansigt på stoffet og søge efter sigende og afvigende fragmenter, at blande genrer, vække læserens begær og bruge metaforer, rim og rytme. Med de ni greb er skribenten rustet til at gribe sin læser.

Bogen er rig på eksempler, der viser, hvordan vidt forskellige skribenter bruger grebene. Efter hvert af de ni greb bliver læseren selv sat på prøve.

Giv teksten liv er skrevet til alle, der vil give deres læsere en stimulerende læseoplevelse: Akademikeren, der vil formidle sin forskning uden for den snævre fagkreds; journalisten, der vil fænge læserne med sine historier; pressemedarbejderen, der vil forny sit sprog; den studerende, der vil have skriveglæden tilbage; bloggeren, der vil skrive med puls og potens.

Køb bogen

  • Bog (Softcover)
    1. edition (2016), 196 pages
    ISBN: 9788759324592
    Studiepris
    225,-
    Buy this product
  • E-bog (Vitalsource bookshelf)
    1. edition (2016), 196 pages
    ISBN: 9788759326411
    Studiepris
    178,-
    Buy this product

Anmeldelser

Underviser

"Det er en rigtig god bog for skribenter. Jeg bruger i forvejen 'Gør teksten klar' af den ene af forfatterne, Pontoppidan, som fast pensum på mine diplomuddannelser - hun skriver rigtig godt og klart selv! 'Giv teksten liv' er en meget illustrativ bog." - Ulla Pedersen, lektor Forskning og Udvikling UC Syd

"Jeg oplever, at bogen "Giv teksten liv" er meget anvendelig til de pædagogstuderende jeg er i berøring med på UC Lillebælt." - Anette B. Schleicher, Pædagoguddannelsen, UC Lillebælt

"Jeg synes bogen stort set balancerer fint mellem det tilsigtede akademiske niveau og den forfriskende, lette, 'ungdommelige' tone (også sammenlignet med den grundbog vi bruger (Keld Gall Jørgensen: "Stilistik")), og disponeringen af stoffet i tre akter er rigtig god. Noget der også er rigtig nyttigt i min kontekst, er de mange gode, korte teksteksempler - og ikke mindst det at så mange af dem er hentet uden for fiktionslitteratur.

Som de enkelte fag i SKRIVEKUNST er struktureret, er det for mig specielt kapitlerne om "Formgreb" og "Formuleringsgreb" der er direkte anvendelige, og det er de i en sådan grad at jeg absolut vil skrive "Giv teksten liv" på næste års litteraturliste - og formentlig vil jeg gøre den til en del af pensum som supplement til den eksisterende grundbog. Og så vil jeg klart anbefale den til min kollega som står den mest kreative del af faget, dér hvor det drejer sig om at få de studerende til at skrive så meget så muligt og forholde sig kritisk til egen skrift." - Jørgen Aabenhus, Ekstern lektor, Institut for Kulturvidenskaber, SDU.

"Jeg mener bestemt bogen er velegnet til at inddrage i min undervisning inden for branding og kommunikation, hvor jeg underviser i forskellige former for sproglig formidling." - Birgitte W. Grandjean, KEA Design

"Bogen er letlæselige med helt konkrete og overskuelige værktøjer til, hvordan du skriver og bearbejder en tekst. Eksemplerne med fra real life-tekster var med til at underbygge pointer, mens opsamlingen og de små øvelser i hvert kapitel aktiverede mig som læser. Jeg synes at bogen opfylder sin funktion som inspirationskilde og værktøj til at skrive bedre tekster. Den imponerer ved at give input til både de erfarne kommunikatørere og nybegynderne. Et anbefalelsesværdigt værktøj." - Studerende, Management of Creative Business Processes, august 2018

Medier

Der er tale om en dejlig konkret og velstruktureret bog, der udfolder skribentens potenitaler samtidig med, at den gør os alle til bedre og og mere bevidste læsere og dermed vanskeligere ofre for enhver form for manipulation.

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende.

Det hører til sjældenheder nej, det sker faktisk aldrig, at undertegnede læser en fagbog fra cover til cover i løbet af en eftermiddag. Sådan en praksis er normalt forbeholdt gyserromaner, lumre tegneserier eller skæv prosalitteratur. Det var ikke desto mindre det som skete da Hr. Bille satte sig til rette med Giv teksten liv.

Torben Rølmer Bille, Kulturkapellet.

Supplerende materialer

Indholdsfortegnelse

FORORD 7

 

PROLOG: Hvad er en levende tekst? 11

Levende tekster er uforudsigelige 12

Levende tekster er dramatiske 15

Levende tekster er legende 17

Mellem liv og død 20

  FØRSTE AKT: FOKUSGREB

PUF liv i stoffet med personer, udvikling og fragmenter 25

PERSONER 26

1. person

2. person

3. person

UDVIKLING 55

FRAGMENTER 66

 

ANDEN AKT:  FORMGREB

Giv formen liv med brud, benspænd og begær 77

BRUD 78

BENSPÆND 89

BEGÆR 101

Indledning: Forfør læseren 102

Midte: Fasthold begæret 109

Klimaks: Forløs begæret 113

 

TREDJE AKT:  FORMULERINGSGREB

Giv formuleringerne liv med billeder, lyde og lag 119

BILLEDER 120

Sammenligninger 121

Metaforer 126

Ikonicitet 134

LYDE 137

Rim 138

Rytme 143

LAG 149

 

EPILOG: Grib livet dræb gribben! 157

Grib efter fremmede verdener 158

Grib den velkendte verden undrende an 163

Grib mestrenes greb 170

At gribe livet fuldt ud er et fuldtidsarbejde 174

 

EKSEMPELTEKST: Gris hjælper med at løse hjerne-mysterium 176

CITEREDE KILDER 182

 

 

 

 

 

                            

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig!

Skriv til fagredaktør Henrik Scherning på hs@samfundslitteratur.dk