Bogcover til Det utidige subjekt

Det utidige subjekt

Lacan, Freud, Heidegger, Sartre, Badiou, Zizek m.fl.

Subjektbegrebet står i centrum. Et utidigt begreb. Utidigt i den forstand, at der er tale om et subjektbegreb, der hverken kan reduceres til historicismens diskursivt variable konstruktioner, endsige til et klassisk universelt betydningskonstituerende subjekt. Subjektet er også utidigt i gængs forstand: næsvist, et subjekt der taler for meget eller for lidt, for tidligt eller for sent, et subjekt der ikke kender sin besøgelsestid, et subjekt der yder modstand.

Lacan er ophav til dette begreb, og det er først og fremmest her psykoanalytikeren krydser klinger med filosofferne, de filosoffer der så ofte lader subjektet figurere som ureflekteret grund og forudsætning.

Med udgangspunkt i Lacan, Freud, Heidegger, Sartre, Badiou og ?i?ek belyser Det utidige subjekt endvidere begreberne begær, drift, den Anden, kærlighed, sandhed, frihed og determinisme.

Køb bogen

  • E-bog (Vitalsource bookshelf)
    1. edition (2003), 182 pages
    ISBN: 9788778675781
    Academic Books
    82,-
    Buy this product

Anmeldelser

Medier

"Bogen indeholder mange nyttige begrebsforklaringer, interessante hverdagspsykologiske betragtninger mv., men lider i et vist omfang under, at der ikke er afsat plads til at give alle temaer og problemkomplexer en udtømmede og fyldestgørende behandling.(...)

Disse og ovennævnte indsigelser ændrer dog ikke ved det faktum, at Hyldgaard har skrevet en tænksom og velargumenteret indføring i centrale spørgsmål og problemstillinger indenfor filosofien, kulturteorien og den lacanianske psykoanalyse."

Søren Hjorth Lorenzen i Drift nr. 1/2004

 

"(...) [Kirsten Hyldgaard giver, red.] et stærkt bud på, hvorfor der måske er grund til at oversætte Lacan, eller i hvert fald give sig i kast med et nærmere studium af denne esoteriske tænker.

Hyldgaard kommer vidt omkring, og bevæger sig tilsyneladende let og ubesværet rundt i det komplicerede lacanianske begrebsapparat og mellem det høje og den lave - en lethed der nok er mere tilsyneladende end reel, men som netop udgør den gode skribents kendetegn: At det svære forekommer såre simpelt."

Jon Rostgaard Boiesen i DOXA nr. 1/2004 , Institutblad for Institut for Filosofi, Aarhus Universitet

 

"Hyldgaards udlægning af Lacans blikdiagram som et alternativ til både konstruktivisme og fænomenologi er en skarp og indsigtsfuld profilering, både af Lacan, konstruktivismen og fænomenologien."

(...)

"Højere og bredere, både eksistentielt og politisk, bliver filosofien i hvert fald af at lytte til psykoanalysen. Når man læser Hyldgaards essaysamling (særligt indledningen samt kapitlerne om Badiou og kærligheden) er det svært ikke at mene at det lige nøjagtig er her, hvor filosoffen lytter til psykoanalysen, at der aktuelt foregår noget i vor kulturkreds som fortjener at kaldes tænkning. Det bekræfter at tænkningen finder sted dér hvor den etablerede filosofi har vendt det døve øre til."

Lilian Munk Rösing i Kritik 166/2003

 

"Med Kirsten Hyldgaards artikelsamling i hånden kan man liste sig ind på den svære psykoanalytikers tanker."

Tine Byrckel i Information d. 28. august 2003

Pensumeksemplarer ikke til rådighed

Det er ikke muligt at anmode om pensumeksemplarer af denne titel

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig!

Skriv til fagredaktør Thomas Bestle på tb@samfundslitteratur.dk

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik