Menneskets fysiske omgivelser bliver først til landskaber, når vi bruger og betragter dem. Derfor handler landskabshistorie mest om mennesker. Om mennesker der til alle tider har tilpasset sig jordens, planternes og klimaets betingelser. Og om mennesker - der med eller uden forsæt - formede og påvirkede landskabet til et kulturlandskab.
Magtrelationer, økonomiske konjunkturer og teknologiske fornyelser har præget landskabsudviklingen på måder, der var alt andet end tilfældige. Og vil man forsøge at forstå denne udvikling, er subjektive natursyn og landskabsidealer ikke mindre væsentlige end objektive ændringer i landskabets fremtræden. Det åbne lands kulturhistorie betragter derfor natur- og samfundsprocesser i en sammenhæng.
Bogen er oprindelig skrevet til brug ved uddannelsen af fremtidige landskabsforvaltere på Landbohøjskolen, men henvender sig i form og indhold til alle med interesse for landskabets kulturhistorie. Beskyttelse af det danske landskabs historiske spor udgør et centralt element i moderne miljøpolitik, og derfor er bogen højaktuel for alle der beskæftiger sig professionelt med det danske landskab.