Læseforskning har dokumenteret at læreres viden om sprog og skriftsprog, herunder blandt andet om skriftens principper og forholdet mellem lyd og bogstav, er en vigtig faktor i elevernes tilegnelse af læse- og stavefærdigheder. Underviser man i læsning eller stavning, står man derfor fagligt stærkt hvis man har et vist indblik i dansk fonetik og i, hvordan bogstavskriften er indrettet.
Ud over at føre læseren ind i sammenhængen mellem lyd og bogstav i dansk skriftsprog, giver bogen også eksempler på hvordan man kan forholde sig til sammenhængen i en pædagogisk praksis. Bogen kommer i den forbindelse omkring fagbegreber og analysemetoder som er centrale ved afdækning af elevers læse- og stavefærdigheder og planlægning og gennemførelse af læse- og staveundervisning.
Med sit fokus henvender bogen sig til skolelærere, læsevejledere, ordblinde- og FVU-lærere samt specialundervisere og andre med interesse for undervisning i kernefærdigheder i ordlæsning og stavning.
Martin Hauerberg Olsen, cand. mag. i audiologopædi, er lektori Videreuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole. Martin har i mange år arbejdet som underviser og konsulent på læseområdet med særlig vægt på børn, unge og voksne med skriftsprogsvanskeligheder. På Københavns Professionshøjskole varetager han blandt andet undervisning på den pædagogiske diplomuddannelse inden for læseundervisning og -vejledning samt specialiseringsmoduler i skriftsprogsvanskeligheder på læreruddannelsen.