Lærebogsprisen
”En relevant, aktuel og nødvendig lærebog om kirke- og religionsret, der bakkes op af et stort hold fagfolk” … siger juryen om vinderen af Lærebogsprisen 2023 og de 100.000 kr.

Lærebogsprisen – Danmarks største faglitterære pris, som forlaget Samfundslitteratur har uddelt siden 2005 – tildeles i år Lisbet Christoffersen, professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, for hendes lærebogsforslag Dansk kirke- og religionsret. Hun kommer med et stort og forskningsbaseret lærebogsforslag, der vil være en nyskabelse inden for det kirke- og religionsretslige felt.

Dansk kirke- og religionsret tager fat på den nye religiøse virkelighed i Danmark, der de seneste årtier er blevet langt mere mangfoldig. Inden for kirke- og religionsret har både den retlige, den praktisk-teologiske og den religionssociologiske situation gennemgået store forandringer. Og i et postsekulært samfund med mange forskellige stemmer, retlige krav og modkrav, er der i stigende grad behov for et samlet overblik og en fælles viden.

Lisbet Christoffersen leverer med sit lærebogsforslag en klar og præcis idé om en bog, der bliver både praksisrettet og teoretisk. Det er en stor styrke, at Christoffersen skriver bogen i samarbejde med Bodil Abildgaard, Bettina Lemann Kristiansen, Per Melhof og Niels Valdemar Vinding – og dertil yderligere 30 stærke forskere og fagfolk.

Med Lærebogsprisen 2023 følger 100.000 kr. Prisen overrækkes på Bogforum fredag den 3.11. kl. 16.30 på Samfundslitteraturs stand (C2-011).

Om vinderen af Lærebogsprisen 2023
Lisbet Christoffersen er ph.d. i statsret fra Københavns Universitet (1998) og professor i kirke- og religionsret ved Institut for Samfund og Erhverv, RUC (siden 2010), hvor hun bl.a. underviser samfundsvidenskabelige studerende i grundlæggende juridiske fag.

To vindere af særpriser
Forlaget uddeler også to særpriser på hver 10.000 kr.

Den første særpris går til Flemming Splidsboel for lærebogsforslaget Krigen i Ukraine – og dens mange konsekvenser. I sit bogforslag lægger Splidsboel op til et bredere perspektiv på krigen i Ukraine, end vi kender fra medierne. Det gælder de store linjer som afmonteringen af Europas sidste imperium, kampen om en ny verdensorden og indvarslingen af en ny kold krigs realpolitik. Lærebogsforslaget blev af juryen vurderet som pletfrit og inviterende, præget af et enormt overblik, oparbejdet gennem årtiers forskning i postsovjetiske forhold.

Flemming Splidsboel er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og har gennem en årrække været en af landets mest benyttede eksperter, når det gælder det postsovjetiske rum, udenrigspolitik og brugen af militære virkemidler.

Årets anden særpris går til András Ács Pedersen for lærebogsforslaget Bæredygtighedsaspekter af IT og digitalisering. Den stadig mere omfattende brug af it og digitalisering belaster miljø og klima, og det er nødvendigt med mere viden om, hvordan man i uddannelser og professionelt kan arbejde med at skabe fremtidens digitale løsninger. Den skitserede lærebog vil give overblik og viden – og den vil ved hjælp af bæredygtige metoder, praksisser og teknologier klæde læseren på til handling.

András Ács Pedersen er lektor i it- og digital kommunikation på Zealand, Sjællands Erhvervsakademi. Han er en passioneret underviser, foredragsholder og rådgiver inden for emner som it-sikkerhed, værdiskabelse, programmering og user experience.


Om Lærebogsprisen
Lærebogsprisen er Danmarks største faglitterære bogpris på 100.000 kroner. Prisen blev første gang uddelt i 2005. Prisen gives til undervisere og forskere for et velformidlet og gennemtænkt forslag til en lærebog til de videregående uddannelser. Forslaget skal være nytænkende, originalt, solidt og dække et væsentligt fagligt emne eller på anden måde bidrage til at udvide lærebogsmarkedet.

Læs mere om prisen på: samfundslitteratur.dk/lærebogsprisen

Er du underviser?

Få fagligt nyt direkte i din indbakke!