Performative vendinger | Samfundslitteratur

Search form

Content section

Performative vendinger

Introduktion til nyere feministisk teori

Dorthe Staunæs (red.), Katja Brøgger (red.) and Kirsten Hvenegård-Lassen (red.)

I de senere år har vigtige debatter og begivenheder om køn fyldt i mediebilledet i Danmark og resten af verden. Fx #Metoo og #SayHerName og den politiserede kontrovers om forskningsfrihed, aktivisme og kønsforskning. Men tiltag og offentlige debatter strander ofte i forældede forståelser af ‘mænd vs. kvinder’ og i konfliktfyldte og...

Read more

I de senere år har vigtige debatter og begivenheder om køn fyldt i mediebilledet i Danmark og resten af verden. Fx #Metoo og #SayHerName og den politiserede kontrovers om forskningsfrihed, aktivisme og kønsforskning. Men tiltag og offentlige debatter strander ofte i forældede forståelser af ‘mænd vs. kvinder’ og i konfliktfyldte og polariserede offentlighedsdebatter snarere end i egentlig vidensproduktion, videndeling og konstruktiv meningsudveksling. Måske fordi danske debattører mangler et sprog for emneområdet, der kan gribe kompleksiteten i fænomenerne køn og feminisme? Det kan skyldes, at danske forskere i dag primært publicerer på engelsk, og at kun få centrale internationale tekster er oversat til dansk.

Forfatterne til denne bog mener, at der er behov for formidling af nyere feministisk teori på dansk. Antologien tilbyder et nyt atlas og vokabularium for køn, som er baseret på feminismens ‘performative vendinger’. Hver af bogens syv sektioner indeholder oversatte tekster af centrale feministiske teoretikere: Judith Butler, Karen Barad, Rosi Braidotti, Hortense Spillers, Sara Ahmed, Mel Y Chen, Jennifer Nash, Avtar Brah, Ann Phoenix, Jasbir Puar, Susan Stryker, Cáel M. Keegan, Fatima El-Tayeb, C. Riley Snorton, Rosemarie Garland-Thomson, Samantha Murray, Nina Lykke, Mette Bryld, Linda Birke, Donna Haraway, Felicity Amaya Schaeffer og Clare Hemmings.

Hver sektion indledes med en introducerende artikel. Bogens artikler har hver sit greb på pædagogisk formidling af nyere og avanceret feministisk og intersektionel tænkning, der skubber til de simple fortolkninger, der i øjeblikket dominerer dele af debatten. På den måde vil også den danske debat og forskning kunne bidrage på internationalt niveau.

Teksterne introduceres af Mons Bissenbakker, Maria Strynø Bee-Christensen, Camilla Bruun Eriksen, Iram Khawaja, Nazila Kivi, Kirsten Hvenegård-Lassen, Nina Lykke, Michael Nebeling Pedersen, Tobias Raun, Dorthe Staunæs og Katja Brøgger.

Publisher: Nyt fra Samfundsvidenskaberne
Language: Dansk
Read less

Buy the book

Bog (Softcover m. flapper)
1. Edition (2024), 
450 pages
Price
499,-
ISBN 9788776832278

Sidebar section

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel.

Request free copy

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Thomas Bestle på tb@samfundslitteratur.dk.