Min besættelse | Samfundslitteratur

Search form

Content section

search Kig i bogen

Min besættelse

50 års livtag med historien. Essays 1965-2015

I 20 essays skildrer Claus Bryld sit personlige forhold til besættelsestiden og retsopgøret og reflekterer over de mange konflikter om, hvordan denne tid skal erindres og beskrives.

Som søn af en 'landsforræder' har han siden sin tidligste ungdom følt sig tvunget til at tage stilling til tiden 1940-45 og dens udløber i retsopgør og udrensning.

I...

Read more

I 20 essays skildrer Claus Bryld sit personlige forhold til besættelsestiden og retsopgøret og reflekterer over de mange konflikter om, hvordan denne tid skal erindres og beskrives.

Som søn af en 'landsforræder' har han siden sin tidligste ungdom følt sig tvunget til at tage stilling til tiden 1940-45 og dens udløber i retsopgør og udrensning.

I bogens første del fortæller han om den splittelse, han har følt mellem hensynet til forældrene og hensynet til det samfund, som dømte dem. Men 'besættelsen' af tiden mundede også ud i en kamp for at få åbnet arkiverne og skaffe sig oplysning om, hvad der faktisk skete - en kamp der fik et videre perspektiv og bidrog til at bane vejen for de senere års mere mangfoldige udforskning af besættelsen og retsopgøret.

I bogens anden del reflekterer Claus Bryld over de mange erindringskonflikter og brugen af besættelsestiden til politisk positionering. Skiftet i tidsånden fra en national til en universel betragtningsmåde har også ændret synet på mange fænomener i fortiden, herunder besættelsen og retsopgøret. Læren af begivenhederne dengang er en anden i dag end i 1945.

Bogens essays har tidligere været offentliggjort i blandt andet Politiken, Jyllands-Posten, Information, Historisk Tidsskrift og tidsskriftet Kritik.

Publisher: Samfundslitteratur
Language: Dansk
Read less

Buy the book

Bog (Softcover m. flapper)
1. Edition (2015), 
274 pages
Price
40,-
ISBN 9788759322536
E-bog (VitalSource Bookshelf)
1. Edition (2015), 
274 pages
Price
59,-
ISBN 9788759323281

Reviews

Press

"Claus Bryld er i stand til gennem knivskarpe analyser at fremføre sine budskaber. Han har politiske holdninger og lægger ikke skjul på dem. Disse jubilæumsfejringsdages skåltaler er et levende bevis på grundfortællingens sejhed, som Bryld gennem sine livtag med historien igen og igen har gjort opmærksom på. Det er godt at blive mindet om det, og det er godt at få slået fast, hvordan og... Read more

Press

"Claus Bryld er i stand til gennem knivskarpe analyser at fremføre sine budskaber. Han har politiske holdninger og lægger ikke skjul på dem. Disse jubilæumsfejringsdages skåltaler er et levende bevis på grundfortællingens sejhed, som Bryld gennem sine livtag med historien igen og igen har gjort opmærksom på. Det er godt at blive mindet om det, og det er godt at få slået fast, hvordan og hvorfor besættelsestiden er en uudtømmelig kilde til debat."
- Mona Jensen, historie-online.dk

"I hans essays gennem tiden føjes der fejl og mangler til det retsopgør, som stort set lod de store nazister smutte gennem maskerne og de små hænge fast. Sådan er den ' nye' officielle opfattelse af retsopgøret blevet - og man skal ikke være i tvivl om, at Claus Bryld har sin del af æren for nysynet."
- Bettina Heltberg, Politiken

"... at man som læser ikke kan undgå at blive påvirket af forfatterens personlige engagement og af hans personlige forhold til historien, gør ikke læsningen mindre interessant og perspektivrig."
- Karl Erik Watz, Lolland-Falsters Folketidende

Read less

Aditional information

NB: For en mere udførlig indholdsfortegnelse, vælg 'Kig i bogen' herover.

Del 1 · Konflikt eller forsoning - et personligt dilemma

Indledning · 15

Dilemmaet · 19

Tabernes 5. maj · 25

At være i to sind · 33

Fædre og synder · 49

Fårhus som myte og realitet · 55

Vindernes 5. maj · 59

Status · 65

 

Del 2 · Kampen for åbenhed og opklaring - historikeren som aktivist

Hvem ejer historien? · 79

Arkivadgang nådessag eller frihedsret? · 87

Jane Horney hemmelighed er magt · 95

Farcen om arkivloven · 103

Arkivadgang i dag en status · 109

 

Del 3 · Erindringspolitiske konflikter

Besættelsestiden som patriotisk praksis · 119

Kampen om erindringen i det nationale tv-monopols tidsalder · 135

Retsopgøret og den politiske moral i dag · 149

Danske fortrængninger · 159

Frihedsmuseet i fortid og fremtid · 179

Fortiden som erindring, historie og politik · 207

 

Del 4 · Besættelse og retsopgør i universalismens lys

Med besættelsen som spejl · 233

Hvad ville jeg have gjort? · 243

Sidebar section

Pensumeksemplarer ikke til rådighed

Det er ikke muligt at anmode om pensumeksemplarer af denne titel.

Læs mere om vores betingelser

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Henrik Schjerning på hs@samfundslitteratur.dk.