Dramaturgi med Mogens Rukov | Samfundslitteratur

Search form

Content section

search Kig i bogen

Dramaturgi med Mogens Rukov

Noter fra manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole

Elsebeth Nielsen and Mogens Rukov

Titlen Dramaturgi med Mogens Rukov. Noter fra manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole skal forstås meget konkret. Bogen er nemlig blevet til på grundlag af forfatterens noter fra Mogens Rukovs undervisning på Den Danske Filmskoles manuskriptlinje, hvor hun var elev fra 2001 til 2003. Noterne blev taget i løbet af selve undervisningen, som regel i...

Read more

Titlen Dramaturgi med Mogens Rukov. Noter fra manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole skal forstås meget konkret. Bogen er nemlig blevet til på grundlag af forfatterens noter fra Mogens Rukovs undervisning på Den Danske Filmskoles manuskriptlinje, hvor hun var elev fra 2001 til 2003. Noterne blev taget i løbet af selve undervisningen, som regel i manuskriptlinjens undervisningslokale eller i mørket i Filmskolens biograf. I bogen fremstår de i renskreven form med de justeringer, Mogens Rukov selv var med til at lave under en senere gennemgang af alle noterne.

Siden er bogens fortløbende tekst tilføjet. Her bliver pointerne uddybet, grundbegreber bliver forklaret og belyst, og sider af skriveprocessen berøres. Bogen er struktureret efter skriveprocessen for et filmmanuskript: fra man starter med de store linjer og opbygger skelettet for historien, til man zoomer ind på sekvenser og scener, og går mere og mere i detaljer for at ende med dialogen. I virkelighedens skriveproces bevæger man sig altid frem og tilbage mellem faserne. På samme måde kan man hoppe frem og tilbage mellem de forskellige kapitler i bogen.

Denne fagbog henvender sig ikke blot til manuskriptforfattere i filmbranchen, men også til interesserede fra andre faggrupper eller brancher. Forhåbentlig vil den inspirere og bibringe viden om, hvordan man opbygger og optimerer en historie, hvad enten det drejer sig om film eller andre former for fiktion.

Publisher: Samfundslitteratur
Language: Dansk
Read less

Buy the book

Bog (Softcover m. flapper)
1. Edition (2019), 
246 pages
Price
250,-
ISBN 9788759333686
E-bog (VitalSource Bookshelf)
1. Edition (2019), 
246 pages
Price
191,-
ISBN 9788759334928

Reviews

Teacher

"Jeg elsker din bog, Elsebeth. Så da vi ret hurtigt midt i marts skulle ud af kontoret, var det din og én til, jeg ikke kunne undvære." - Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen, lektor på Manuskriptudvikling, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet.

... Read more
Teacher

"Jeg elsker din bog, Elsebeth. Så da vi ret hurtigt midt i marts skulle ud af kontoret, var det din og én til, jeg ikke kunne undvære." - Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen, lektor på Manuskriptudvikling, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet.

"Bogen fungerer for mig som en slags reminder - en samling af pointer og viden, som vi hele tiden arbejder med i faget, og som vi dermed kender ret godt. Bogens vigtigste funktion for mig er at jeg få sat nogle nye/andre ord på en viden, jeg og minde studerende allerede har. Dermed kan bogen bidrage til en dybere forståelse af faget." - Mette Sejsbo, Danmarks Medie og Journalisthøjskole.

Read less
Press

"Tak fordi du har skrevet 'Dramaturgi med Mogens Rukov'. Det er den bedste dramaturgibog, jeg har læst, og jeg har efterhånden læst nogle stykker. Den har en meget fin balance mellem teoretisk indsigt og dramatisk forståelse, så man rent faktisk bliver dybt inspireret af at læse i den. Det kaotiske er skåret væk og tilbage står de lysende pointer. For mig er bogen et kompas ud i... Read more

Press

"Tak fordi du har skrevet 'Dramaturgi med Mogens Rukov'. Det er den bedste dramaturgibog, jeg har læst, og jeg har efterhånden læst nogle stykker. Den har en meget fin balance mellem teoretisk indsigt og dramatisk forståelse, så man rent faktisk bliver dybt inspireret af at læse i den. Det kaotiske er skåret væk og tilbage står de lysende pointer. For mig er bogen et kompas ud i skriveprocessens store hav, hvor man driver rundt og ofte skal kunne navigere præcist for at nå i land. Så mange tak for den store indsats, den er virkelig værdsat herfra." - Rasmus Heisterberg

Det er en let læselig bog, uden at den er mangelfuld. Den er fyldt med indsigt, og man bliver som i et godt manus taget i hånden og ført solidt gennem de forskellige lag af en historie, som den plejer at se ud. Bogen giver nogle gedigne redskaber, som er gode at blive mindet om. Mest af alt, fordi de er sande, og de virker. Man føler sig beriget, når man er færdig. Og klar til at skrive. -Ulrich Thomsen, Skuespiller, instruktør & manuskriptforfatter.

"Det er en virkelig interessant bog, der er kommet ud af et usædvanligt samarbejde. Som filminteresseret men uden erfaring i det praktiske i at lave film forbliver man som læser fanget og mere og mere nysgerrig. Man beriges udi fiktionens verden og får lyst til at se de film der nævnes." - Lektørudtalelese

"Man kan næppe overvurdere Mogens Rukovs indflydelse på danske instruktører, der er uddannet i 1990' erne, og hvor er det dejligt, at det lille saftige fyrtårns tanker nu foreligger i bogform." - Sceneliv

 

Read less

Aditional information

NB: For en mere udførlig indholdsfortegnelse, vælg 'Kig i bogen' herover.

Forord 6

Indledning - Ideen 11

Kapitel 1 - Fortælling 13

Kapitel 2 - Karakter 26

Kapitel 3 - Vilje 51

Kapitel 4 - Plot 74

Kapitel 5 - Form 102

Kapitel 6 - Sekvens 123

Kapitel 7 - Scene 149

Kapitel 8 - Rum og rekvisit 182

Kapitel 9 - Den naturlige historie 208

Kapitel 10 - Dialog 225

Tak 246

Sidebar section

Pensumeksemplar

Som underviser har du mulighed for at anmode om et pensumeksemplar af denne titel.

Request free copy

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Henrik Schjerning på hs@samfundslitteratur.dk.