Udkommer 14. maj: | Samfundslitteratur

Søgefelt

left side

Udkommer 14. maj:

At analysere med Baudrillard

Hvilken relevans har den franske filosof og samfundstænker Jean Baudrillard for samfundsvidenskaberne, og hvordan kan man omsætte hans tænkning i empiriske analyser?

At analysere med Jean Baudrillard præsenterer Baudrillards tænkning og begreber. Bogen demonstrerer, hvordan de kan anvendes til at udvikle scenarier for, hvor digitalisering, kunstig intelligens, virtual reality og alternative fakta bringer individer og samfund hen. Baudrillard hudfletter, hvordan en konsum- og medievirkelighed af hyperreale simulationer efterlader individet i en tilstand, hvor den fysiske virkelighed ikke længere kan skelnes fra den digitale. Han fremskriver aktuelle hændelser, hvorved konsekvenser, som hverdagssproget mangler blik for, bliver synlige. På den baggrund introducerer bogen til begreber som koden, simulation, forførelse, fatale strategier og indadgroende fedme.

Gennem tre korte analyseeksempler viser John Benedicto Krejsler i bogens sidste del, hvordan Baudrillards tænkning kan anvendes analytisk. Det første eksempel anvender filmtrilogien The Matrix til at afprøve mulige konsekvenser af digitaliseringen samt brugen af kunstig intelligens og virtual reality. Det andet eksempel stiller spørgsmålet, hvorvidt politikken og demokratiet reduceres til underholdning i udfordringen fra internettet, sociale medier og alternative fakta. Det tredje eksempel afprøver, hvorvidt dansk skole- og uddannelsespolitik gør middel til mål, når en stor transnational simulation af mål og standarder (fx OECD) forskyder fokus i retning af global vidensøkonomi.

Bogen henvender sig til studerende og undervisere på universiteter og professionshøjskoler med fokus på samfundsvidenskab og humaniora og til medie- og teknologiorienterede læsere, der ønsker at problematisere teknologiens samspil med individ og samfund.

John Benedicto Krejsler er ph.d. og professor MSO (2016-24) ved DPU, Aarhus Universitet. Han forsker i skole, dagtilbud, lærer- og pædagoguddannelse samt den transnationale vending i uddannelsespolitik. Desuden har han en særlig interesse i teoriudvikling: ud over Baudrillard, især med Gilles Deleuze, Michel Foucault og Jürgen Habermas som inspiration. Krejsler har blandt andre udgivet bøgerne Skolen og den transnationale vending (2021) og At analysere med Gilles Deleuze (2019).

 

right side

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Læs om vores persondatapolitik.

Ja tak til nyhedsmails fra Samfundslitteratur