Vinderen af Lærebogsprisen 2019 belyser et potentielt sprængfarligt emne: Overdiagnostik | Samfundslitteratur

Søgefelt

left side

Vinderen af Lærebogsprisen 2019 belyser et potentielt sprængfarligt emne: Overdiagnostik

Screeninger for mulige sygdomme kan forhindre udvikling af sygdomme, men er ikke nødvendigvis kun af det gode. For det kan resultere i overdiagnostik og unødvendig patientgørelse. Et solidt forfatterteam modtager Samfundslitteraturs Lærebogspris på 100.000 kroner for bogforslaget Snart er vi alle patienter.

Lærebogsprisen er Danmarks største faglitterære pris. I år blev prisen uddelt af chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard på Bogforum den 15. november.

”Her er et forfatterteam, der tør, kan og vil noget!” lød det enstemmigt fra juryen, der skulle udpege årets modtager af Lærebogsprisen. Prisvinderne er Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, sundhedsantropolog fra Københavns Universitet, og John Brodersen, speciallæge og professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, der med deres solide og stærkt relevante lærebogsforslag Snart er vi alle patienter – Overdiagnostik i et samfundsfagligt perspektiv overhalede de andre stærke bidragydere indenom.

Det modige og velformidlede bogforslag kombinerer de to vidensfelter – sundhedsvidenskab og samfundsvidenskab – for at belyse en uhyre vigtig samfundsmæssig udfordring, der vil fylde meget i fremtiden for sundhedsprofessionelle såvel som i den offentlige debat: Overdiagnostik i sundhedssektoren. Bogen vil redegøre for, hvad overdiagnostik er, hvorfor det opstår, og hvordan det skader både individer og samfundet. Den tager afsæt i medicinsk evidens samt antropologiske, sociologiske og økonomiske teorier.

Om vinderne af Lærebogsprisen 2019
Alexandra Ryborg Jønsson (f. 1981) er antropolog med en ph.d.-grad i folkesundhedsvidenskab. Hun er ansat som postdoc på Afdeling og Forskningsenheden for Almen Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. John Brodersen (f. 1963) er speciallæge i almen medicin og professor på Afdeling for Almen Medicin og Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet og Forskningsenheden for Almen Praksis i Region Sjælland.

Vinderne af særpriser 2019
Til prisoverrækkelsen uddeles også to særpriser, der går til de to bogforslag:

  • Journalistik for let øvede af Mette Stentoft og Martin Vestergaard, undervisere ved DMJX.
  • Tavshedspligt og tværprofessionelt samarbejde – på det sociale område af Krishna Husted Vijayarankan, Anne Mette Habekost og Lilian Sølvsten, undervisere ved socialrådgiveruddannelsen, VIA, Holstebro.

Om Lærebogsprisen
Lærebogsprisen er Danmarks største faglitterære bogpris på 100.000 kroner. Prisen blev første gang uddelt i 2005. Prisen gives til undervisere og forskere for et velformidlet og gennemtænkt forslag til en lærebog til de videregående uddannelser, der er nytænkende, originalt, solidt, dækker et væsentligt fagligt emne eller på andre måder bidrager til at udvide lærebogsmarkedet.

Læs mere om prisen på: samfundslitteratur.dk/lærebogsprisen

Ja tak til nyhedsmails fra Samfundslitteratur

right side

Er du underviser ?

Få fagligt nyt direkte i din indbakke!
Læs om vores nyhedsbreve