Søgefelt

Content section

Sensorisk teori til gymnasiale uddannelser

Del af serien Forlaget Metropol

Sensorik defineres som læren om metoder til objektiv og subjektiv bedømmelse af fødevarer og er en tværfaglig kemisk, fysisk og biologisk videnskab. Sensorik omfatter menneskets evne til at beskrive og bedømme stimuli ved hjælp af smags-, lugt-, syns-, føle-, høre- og smertesanserne og er et væsentligt element i produktudvikling og...

Læs mere

Sensorik defineres som læren om metoder til objektiv og subjektiv bedømmelse af fødevarer og er en tværfaglig kemisk, fysisk og biologisk videnskab. Sensorik omfatter menneskets evne til at beskrive og bedømme stimuli ved hjælp af smags-, lugt-, syns-, føle-, høre- og smertesanserne og er et væsentligt element i produktudvikling og karakterisering af fødevarer i fødevarebranchen.

Sensoriske analyseresultater favner kemi, fysik og biologi i et sprog, der gør kompliceret viden om fødevarer og fødevarekvalitet enkelt og meget anvendelsesorienteret.

Bogen gennemgår sensorisk videnskab med fokus på biologiske og kemiske processer med teori, metoder og øvelser til udvikling, analyse og karakterisering af fødevarer. Der gives en introduktion til den sensoriske videnskab med en gennemgang af sanser og nerverespons.

Dernæst gennemgås relationen mellem sanserne og madens sensoriske parametre, samt en guide til metoder, der anvendes i branchen til produktudvikling af mad og måltider gennem sensoriske smagsforsøg, dette rundes af med en uddybning af det komplekse begreb Kvalitet i relation til fødevarer, og der præsenteres hele fem øvelser, der samler op på teorien.

Forlag: Forlaget Metropol
Sprog: Dansk
Illustreret: Ja
Skjul beskrivelse

Køb bogen

Bog (Softcover)
3. udgave (2014), 
68 sider
Vejl. Pris
125,-
ISBN 9788773927014
E-bog (ePub)
1. udgave (2014), 
68 sider
Vejl. Pris
111,-
ISBN 9788773927267

Anmeldelser

Medier

"...en glimrende indføring i sensorik for kollegaer som endnu ikke har kastet sig over dette spændende emnefelt. Der er gode muligheder for at udvide med en grundigere omgang nervefysiologi omkring smag og behag."

Svend Erik Nielsen i Biofag, nr. 1, 2012

Læs mere
Medier

"...en glimrende indføring i sensorik for kollegaer som endnu ikke har kastet sig over dette spændende emnefelt. Der er gode muligheder for at udvide med en grundigere omgang nervefysiologi omkring smag og behag."

Svend Erik Nielsen i Biofag, nr. 1, 2012

Skjul beskrivelse

Yderligere information

NB: For en mere udførlig indholdsfortegnelse, vælg 'Kig i bogen' herover.

Forord  3

Sådan anvendes kompendiet  7

Introduktion til den sensoriske videnskab  9

Smagssansen 9

Flavour  11

Aroma  11

Mundfornemmelse  11

Synssansen 12

Nerverespons  12

Relation mellem sanser og fødevarer  18

Hvordan måles sensorik rent metodisk?  21

QDA-Metoden (objektiv sensorisk test) 23

Affektiv hedonisk test (subjektiv sensorisk test) 25

Triangeltest (objektiv og/eller subjektiv sensorisk test) 26

Hvad er kvalitet? 34

Forsøg 1. Test dine smagsløg for fire grundsmage  39

Forsøg 2. Rangordning af de fire grundsmage  44

Forsøg 3. Udvikling af deskriptorer for mælkeforsøget  49

Forsøg 4. Sensorisk profilering af mælkeforsøget  53

Forsøg 3 og 4. Supplerende øvelser til forsøg  62

Forsøg 5. Teoretisk triangeltest  63

Litteraturliste  66

Bogen er målrettet gymnasiale uddannelser og kan endvidere anvendes på alle uddannelser, der arbejder med fødevarer både dybt teoretisk som naturvidenskabelige bacheloruddannelser, der arbejder med biologi, sensorik og kemi, men også køkkenfaglige uddannelser, der arbejder med udvikling og tilsmagning af mad og måltider.

Sidebar section

Bestil pensumeksemplar

Er du underviser, har du mulighed for at bestille et pensumeksemplar af bogen.Gå til bestilling

Kontakt marketing

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.

Kontakt fagredaktøren

Har du en idé til en lærebog, eller mangler der en bog inden for dit fag, hører vi gerne fra dig! Skriv til fagredaktør Thomas Bestle på tb@samfundslitteratur.dk.