Søgefelt

Content section

search Kig i bogen

Mørkelygten

Vinder af Blixenprisen for 'Årets journalistiske bog'.

Jesper Tynell har siden 2010 mødtes med en lang række embedsmænd fra Beskæftigelsesministeriet, Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Socialministeriet, Integrationsministeriet og Finansministeriet. Han har talt med fuldmægtige og topchefer, medarbejdere langt fra og helt tæt på...

Læs mere

Vinder af Blixenprisen for 'Årets journalistiske bog'.

Jesper Tynell har siden 2010 mødtes med en lang række embedsmænd fra Beskæftigelsesministeriet, Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Socialministeriet, Integrationsministeriet og Finansministeriet. Han har talt med fuldmægtige og topchefer, medarbejdere langt fra og helt tæt på ministrene. De fortæller alle anonymt om en række sager og om deres arbejdsopgaver som embedsmænd i Mørkelygten. 

"Det oplysningsgrundlag, man traf beslutninger på, var stærkt manipuleret", fortæller en embedsmand om markedsføringen af kommunalreformen.

"Det giver et forvansket, forskruet beslutningsgrundlag", siger en anden embedsmand, efter han og hans kolleger har forsynet Folketinget med en opgørelse over, hvor mange handicappede, der får hjælp.

Det er jo tydeligt, at det ikke er vandtæt , forklarer en tredje embedsmand om de juridiske notater, han selv er med til at levere til Folketinget forud for beslutningen om at sende danske soldater i krig i Irak.

Embedsmænd skærer løbende tal, jura og faktuelle oplysninger til, så de bedst muligt sælger regeringens politik. Som spillereglerne er i dag, er det tilmed deres pligt. De skal tjene ministeren og kan straffes for ikke at gøre det - også selvom det er tvivlsomt, om de dermed bryder loven eller taler usandt over for vælgerne og de folkevalgte.

Bogen giver et hidtil uset indblik i centraladministrationens metoder til at fremstille en sag som veloplyst, selvom afgørende dele bevidst bliver begravet i mørke. Nogle embedsmænd taler om, at de tager mørkelygten i brug.

Forlag: Samfundslitteratur
Sprog: Dansk
Skjul beskrivelse

Køb bogen

Bog (Softcover m. flapper)
1. udgave (2014), 
356 sider
Vejl. Pris
299,-
ISBN 9788759319659
E-bog (ePub)
1. udgave (2014), 
356 sider
Vejl. Pris
173,-
ISBN 9788759321485

Anmeldelser

Medier

"Med Mørkelygten har Jesper Tynell skrevet en vigtig bog. Med sin originale tilgang bakket op af grundig research får Tynell dermed kastet lys over et strukturelt fænomen og et alvorligt demokratisk problem, som hverken politikere eller den brede offentlighed nu bør kunne undlade at tage op til alvorlig diskussion."

... Læs mere
Medier

"Med Mørkelygten har Jesper Tynell skrevet en vigtig bog. Med sin originale tilgang bakket op af grundig research får Tynell dermed kastet lys over et strukturelt fænomen og et alvorligt demokratisk problem, som hverken politikere eller den brede offentlighed nu bør kunne undlade at tage op til alvorlig diskussion."

Information, Michael Gøtze og Jens Elo Rytter

"Bogen kaster spotlys på embedsmænds og ministres ageren i en række betændte eller politisk kontroversielle sager." 

Børsen, Helle Ib, Politisk kommentator

"Jesper Tynell gennemhuller med bogen myten om, at ministeriernes embedsfolk er partipolitisk neutrale. Nej, de skal som kamæleoner leve sig ind i enhver regerings, enhver ministers politiske tanker. Og hvis en minister ikke har tanker, må de skaffe ham nogle. Tynells billede sammenfalder her helt med nyere forskning på området."

Kristeligt dagblad, Tim Knudsen

"Tynells gennemgang af embedsmændenes rigt differentierede metoder til tilskæring af virkeligheden bør være obligatorisk pensum for alle journalister, ikke kun de politiske journalister, for alle fagområder er i dag underkastet den herskende Djøf-måde at argumentere på: tal, ofte usammenlignelige, statistikker, ofte vilkårlige, rapporter og betænkninger, ofte dunkle."

Berlingske, Klaus Kastholm Hansen

 

"Bogen rejser på ny spørgsmålet om det danske embedsmandsystem, som efter det ideale koncept skal være politisk farveblind og alene have til opgave at varetage faglighed, saglighed, sandhed og retssikkerhed."

Berlingske, Lisbeth Knudsen

Skjul beskrivelse

Yderligere information

Forord · 9

Indledning · 13

1. Politik forklædt som statistik · 27

2. En kommunikationsplan som faglig facitliste · 51

3. En kommission som alibi · 79

4. At tøjle rapporter og undersøgelser · 123

5. At undertrykke uønsket viden · 143

6. Kammeradvokaten som juridisk figenblad · 185

7. Eu-retten som tag selv-bord · 215

8. At fjerne folkeretlige forhindringer · 273

Sandhedens klæder konklusioner · 319

Ingen over Folketinget? perspektiver · 333

Kildehenvisninger · 357

Sidebar section

Kontakt marketing

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@samfundslitteratur.dk eller på telefon: 44 22 38 80.